Harris Tweed Zakók

A skóciai Külső-Hebridák lakói ősidők óta gyönyörű és bonyolult szövetet szőttek, amelyet a világ egyszerűen Harris Tweed néven ismer .

Lewis, Harris, Uist és Barra szigetlakóit régóta elismerték szövésük kiválóságáért. A tizenkilencedik század közepéig azonban a ruhájukat csak a telephelyeiken használták, vagy a helyi piacokon árulták.

1846-ban Lady Dunmore, Harris földbirtokosának, Dunmore grófjának özvegye a klán tartánt Harris takácsaival lemásoltatta tweedben. Az eredmények annyira sikeresnek bizonyultak, hogy sok időt és erőfeszítést kezdett fordítani arra, hogy a tweedet távolabbi, gazdag barátai számára értékesítse.

Ennek eredményeként a szigetszövet értékesítése hamarosan létrejött a kereskedők körében országszerte.

A Harris tweed Nagy-Britannia egyik státusszimbóluma. Törvény védi és Skócia partjai mentén kizárólag 4 szigeten (Lewis, Harris, Uist, és Barra szigetén) állíthatják elő 115 háztáji szövőmester közreműködésével. A szövet minőségét 50 méterenként máltai keresztes, gömbös pecséttel igazolják, és csak az ilyen pecséttel ellátott szövet érdemelheti ki a Harris Tweed márkát.
A Harris tweed anyag kártolt gyapjúból készül, laza szövésű, tartós, rugalmas, általában többszínű fonalból szőtt, puha gyapjú szövet. Nagyon kellemes, jó hőérzetet biztosít, és csak 100% tiszta, szűz gyapjúból készülhet. Régebben elsősorban a brit nemesség viselte sportolás, lovaglás, vadászatok alkalmával. Mára valamivel szélesebb körben elterjedt, bár ára és a kézműves gyártási kapacitás korlátai megakadályozzák, hogy tömegtermékké váljon.
Olyan alapanyag, mely viselőjét egy olyan rangra emeli, mint például Clint Eastwood, Tom Hanks, Gwyneth Paltrow, Clint Eastwood is. A belőle készült  zakók, örök, (de legalábbis hosszú életű) ruhadaraboknak számítanak.
Magyarországon kizárólag cégünket éri a megtiszteltetés, hogy Harris Tweed sporztakókat forgalmazhatunk.